Jag passar inte i rött! 

…sa min kund vid vårt första möte. 

Jag håller alltid en kort intervju på ca 15-20 min för att få en uppfattning om vad behovet är, vilken stil de har eller vilken stil de önskar etc. Där gäller det för mig som PS att vara oerhört inlyssnade och läsa mellan raderna.

Jag ställer hellre för många frågor än för få för att få med mig rätt information när jag plockar ihop kundens plagg. 

Kunden var en  man på 40 år som bokat tid hos mig. Jag frågade honom bl.a. vilka färger han trivdes i varpå han direkt svarade: ”Allt, men rött passar jag INTE i, det har jag aldrig haft och kommer aldrig att bära!”  Jag tänkte precis tvärtom. Han skulle passa ursnyggt i en kall röd nyans till hans svarta hår och ljusblåa ögon. 

Jag frågade honom varför han inte ville bära rött. Till svar fick jag detta:

”Jag fick redan som barn höra av min mamma att jag inte passade i rött och att jag inte var fin i det, sedan dess har jag aldrig burit ett rött plagg!”

Det gjorde så ont i hela mig att höra detta!  Denna man har alltså burit detta med sig under hela sitt liv. Det satt så djupt fast och inpräntat i honom. Hur kan en förälder säga så till sitt barn?! För mig är det helt obegripligt! 

När intervjun var klar skildes vi åt för en timme då jag gick ner för att plocka ihop plaggen. Vi möttes igen i mitt provrum där jag presenterade kläderna för honom.  En RÖD tröja hade visst ”råkat” åka med upp. Han tittade på den och skrattade, jag bad honom ta på den och ge den en chans. Jag bad honom att fokusera på helheten och försöka se sig själv i spegeln med nya ögon, som den 40-åring han är. 

Jag kan nästan inte med ord beskriva hur hans ögon sken upp och glittrade, han log med hela sin kropp och alldeles tårögd tittade han på sig själv med stolt hållning. Av alla plagg blev just denna tröja hans favorit. 

Tänk att en sådan världslig sak som en röd tröja kan förändra en vuxen mans liv! 

Blessings.